Buat Fanfic Cover guna Sumo Paint dan Photoscape


cover ni da diedit oleh aq . x cantik ? buat x tau je

okk , Assalamualaikum dan hai untuk korang semua . ary ni tergrak lak aty nak buat satu tutorial untuk penggemar fanfic semua . aq baru discover benda ni semalam . dan aq fikir benda ni lagi senang nak dibandingkan dengan Photoshop . ok straight to the point je la . ikut aje cara-cara yg aq ajarkan di bawah ni ye :) semoga berjaya !

1. Mesti ada Photoscape . kalau xde , download kat SINI
2. Buka laman web Sumo Paint . kemudian , ikut step yg ada dalam preview yg dah aq sertakan kat bawah  
    ni . tekan untuk besarkan saiznya .


3. Lepas pilih Open From Computer > Pilih texture yg korang berkenan dari komputer korang .
4. Ikut step yg ada dalam preview kat bawah ni .


5. Pilih karakter atau watak yg dikehendaki mengikut step #5 .


6. Pastu dia akan keluar macam kat bawah ni . Pilih step #6 kemudian pilih step #7 > Multiply


7. Pastu dia akan jadi macam ni . Kalau rasa texture yg dipilih besar sgt drpd gbr karakter tu , crop kan ye .


8. Save kan gambar tadi dalam komputer > Buka Photoscape > Editor > Pilih gambar yg disave tadi dan
    tambah la apa-apa ayat atau tajuk yg dikehendaki .


9. Inilah hasilnya . jangan lupa nak save pulak .



Sekian untuk kali ni . harap korang puas hati dengan tutorial yg aq buat ni . kalau x faham jangan segan-segan tanya , okay . Insyaallah dilayan . Wassalam .







No comments:

Post a Comment