Ra-ra-random


~Assalammualaikum , hye

Sebenar nya aq tak ada benda sangat nak cerita . Cuma terasa nak bagitau yang mungkin selepas ni aq akan jarang update blog ni . Bukan malas atau dah bertukar kerjaya , ehh ;D Cuma semakin fokus kepada sasaran aq tahun ni - PMR !! Hahha , kk . Tak kelakar . Apa-apa pon , jangan laa berputus asa mengunjungi blog ni ye [ bajet ada orang nak tengok je ] . Entri-entri yang lama masih boleh dibaca . Aq tak letak dalam mood hiatus sepenuh nya lagi . Cuma jarang update je . Itu pon sebab jadual tingkatan 3 ni semakin padat dengan aktiviti-aktiviti yang sudah dirancang dan perlu diikuti demi keamanan sejagat . Cewahh ayat aq , menyampah pulak membaca nya . Hahha , korang perlukan baldi ? Harap bersabar dengan kelakuan aq yang aneh ya . 

Okk , macam mana hidup korang yang senasib dengan aq ? Mesti best kan , sebab aktiviti dah semakin dahsyat . Oshh , entri ni aq dah karang beberapa minggu yang lalu tapi aq tak sempat nak siap kan sebab banyak hal yang mendatang . Hari ni insyaallah aq cuba siap kan . Dah terlalu  banyak cerita yang aq dah tangguh kan . Jadi entri ni mesti siap hari ni juga , yeahh ! 

Sebelum cuti semester hari tu , kitorang telah selamat menduduki Peperiksaan Pertengahan Tahun .. Ye , dan keputusan nya pun dah dapat dah . Keputusan aq macam mana ? Perlu tahu ke ? Okk laa , keputusan aq ialah 6A 2B . B aq subjek ERT dan Sejarah :'/ Mwoo , kesian aq . Sesiapa yang ada petua nak A Sejarah tolong laa kongsi-kongsi dengan hamba di sini ye . Terima kasih daun keladi . Untuk korang yang dapat straight As tu , tahniah diucapkan . Kekal kan dan kongsi laa tips-tips dengan kami yang belum straight As lagi ni ;D

Oo , aq baru balik daripada Kem Ibadah PMR dekat sekolah aq . Dua hari satu malam di bilik prep asrama SMKUR . Best kan ? Yup , peluang jarang-jarang ni perlulah kita hargai . Semalam daftar pada jam 6.50 petang , terus letak barang-barang dan solat Maghrib . Lepas solat masuk dewan dan bengkel teknik menjawab PMR P. Agama Islam pun bermula . Alhamdulillah , best jugak bengkel tu . Baru laa aq tau menulis jawi ni rupa-rupa nya ada fomula tersendiri . Lepas ni dapat laa aq mengeja jawi dengan betul kalau ikut formula yang diberi tu , insyaallah . 

Lepas bengkel , minum malam , solat Isyak dan tidurr . Ye , bahagian yang paling susah nak buat ialah tidur . Suasana dah lain , atas tikar berbantal kan beg baju danpersekitaran yang aman . Tidur serupa orang tak tidur . 10-15 minit mata lelap , terjaga .. 20 minit lelap , terjaga lagi .. 15 minit lelap , terjaga dan terus tak lelap-lelap . Dah pukul 3 pagi terus bangun bersiap nak pergi qiamullail . Sempat juga aq lelap waktu qiamullail tu , tak senonoh betul perangai anak pakcik Mie ni :P Hahha , bukan selalu . Sampai ada yang tegur , " 'Lawa' betul kau tidur tadi " . Hahha , jangan ditegur . Orang mengantuk memang macam tu . Selesai qiam dan solat Subuh , maka berkemas-kemas laa hamba sekalian alam . Beg pun dilonggok kan di satu tempat . Dan bergegas-gegas laa pula hamba-hamba Allah ke surau untuk belajar berkenaan pengurusan jenazah . Selepas selesai dengan praktikal nya sekali , dan kami pun berlelah-lelah untuk mengangkat karpet durjana yang mengerah kudrat perempuan kami semua . Dan di celah-celah jerebu dan kebasahan dek berlelah tadi , kami tidak sabar-sabar untuk pulang [ ayat sastera dah keluar , jadi sila baca dengan baldi di sebelah untuk kemudahan anda ]

Ohh , minggu depan hari Isnin dan Selasa ada program KRK anjuran PPD Rembau . Maka kelas kitorang pun turut terlibat dan akan bergabung dengan dua buah sekolah lagi yang ada Kelas Rancangan Khas ni . Aq terlibat untuk lawatan pada hari Selasa tu . Aq harap perjalanan tu nanti lancar . Aminn . Kitorang akan melawat Fakulti Bioteknologi , UPM dan mungkin akan ke Floria , Putrajaya . Aq harap cuaca tak berapa panas dan tak ada laa berjerebu . Aminn . Semoga dikurnia kan kesihatan yang baik . Okk laa , rasa nya cukup dulu sampai di sini . Nanti ada kelapangan aq sambung lagi , insyaallah .

~Wassalam , xoxo










Story Line


~Assalammualaikum , hye korang

Hari ni terasa nak update benda-benda biasa je . Ohh , tapi bukan pasal muka hampass kat atas tu . Benda-benda biasa tu benda yang aq dah buat beberapa hari tanpa update ni :) Mm , seminggu ni flu datang on and off aje .. Biasa laa untuk budak-sapu tangan macam aq ni .

1 Jun  Tak ada buat apa pun melainkan pergi kenduri rumah Hajar . Yup , itu aje kerja aq hari tu . Untung aq datang tau Hajar ;D Anyway , thanks for inviting my family . Kau sekeluarga lawa-lawa dan segak-segak belaka . Tahniah untuk kakak kau , semoga kekal bahagia hingga akhirat nanti .

2 Jun Tak ada buat apa sangat . Bangun . Solat . Tidur . Bangun . Mandi . Sarapan . Baca novel . Masak . Lunch . Solat . Baca novel . Tengok TV . Solat . Mandi . Masak . Solat . Dinner . Tengok TV . Solat . Tidur . Yup , aq tau . Bosan gilaa . Tapi serius aq tak ada mood nak siapkan kerja kursus , selak kerja rumah atau ulangkaji dan buat latihan pon . Apa nak jadi laa aq ni , kan [ worried ]

3 Jun Bangun pagi solat subuh . Tidur balik , bangun pukul 9 . Mandi bersiap-siap nak hantar adik aq ke Port Dickson . Ada apa kat sana tengah-tengah cuti ni ? Mm , adik aq dapat mara ke peringkat kebangsaan bagi Bengkel Penulisan Kreatif Tunas Muda . Yup , terkejut . Tapi yang best nya bengkel ni , tidur hotel , makan buffet , air-con 24 jam dan free of charge . Banyak tajaan , memang laa gempak . Best kan ? Siap ada hadiah lagi untuk pemenang nya . Aishh , cemburu-cemburu .

Abah dan mama tanya , ke mana aq nak pergi cuti ni . Sejujur nya aq nak pergi merata-rata tempat . Tapi ada satu je masalah nya . Aq tak tau nak buat apa kat tempat tu . Aq terfikir nak jalan-jalan je . Tengok keadaan sekeliling tempat tu . Lepak-lepak , photoshoot , nak buat benda-benda macam tu je . Tapi bila nak buat benda-benda tu semua , kena pergi dengan kawan . Baru best . Tapi tak apa . Aq merancang dalam kepala ni lepas PMR nak lepak-lepak dengan girlfriend-girlfriend yang cun-cun tu . Minta-minta laa jadi , aminn -,-

Mwaa , nak nangis tengok kerja kursus yang ada atas meja tu . Geo langsung tak usik lagi sejak mula periksa hari tu . Bila laa nak habis nya macam tu .. Haishh , sesiapa tolong laa kite siapkan :/ Sejarah pon sama , tapi sekurang-kurang nya ayat-ayat dia dah siap . Tinggal nak pindah kan ke dalam kerja kursus yang sebenar aje . Tapi , aq tetap takut tak sempat siap .
Ya Allah , permudahkanlah pekerjaanku . Sesungguhnya Engkau Maha Pemurah lagi Maha Penyayang  
Okk , untuk korang yang senasib , jangan bersedih . Kita buat sikit-sikit dengan konsisten insyaallah lama-lama siap laa ;D [ ayat penyedap hati sendiri ] Aq doa kan korang punya pon sempat siap jugakk , aminn ..

~Wassalam , xxx