Don't Go

You know you don't want to
You know what's inside your heart
You know what you see
You know you can't
You know what you want
Don't try to hide it
Don't try to pull away
Don't you scare
Don't hesitate
Just stay

But
If you are determined
There's nothing that we can do
Just remember
You were part of us
You cried with us
You laughed with us
You slept with us
You ate with us
You prayed with us

And
We walk together

Be safe
Be tough
Be patient
Don't forget Allah
Don't forget #CanoxHavoc
Don't forget #ProSeed
Don't forget #Joba


[ Fatin Liyana Mustaffa ]


Ringkasan ?


~Assalammualaikum , hai semuaa

Lusa dah nak final exam dan aku masih di hadapan laptop . Memang boleh , memang masuk exam semua ni >,<" Hahha , apa nak jadi dengan anak Zaime ni kann .

Anyway , ada sebab aku buat entri . Dan ada sebab tajuknya begitu . Dan memang dah lama aku nak tulis kat sini . Tentang apa yang aku dah lalui kat tempat baru ni . Alhamdulillah , yang pertamanya .

Mula-mula memang senak dan sesak menghadap semua tu . Bangun awal nak mati sampai dah ada double eyebag . Berjalan jauh dah macam kat universiti . Kering tekak sebab air habis . Duit bercatu . Waktu PJ yang tak pernah dialami . Prep yang kecoh . Kelas yang mengantuk . Paling tak tahan itulah , tahap mengantuk yang dah terlebih daripada gaban . Selama-lamanya sekolah biasa dulu tak pernah pulak mengantuk dalam kelas . Benda paling aku tak suka bila masuk sekolah berasrama ni .

Kedua , DS . Apa itu DS ? DS tu maksudnya Dewan Selera . Cikgu kata makanan DS lagi sedap daripada makanan asrama lain . Aku rasa macam " not reallly ". Macam-macam dah aku rasa . Macam-macam dah aku tengok rupanya . Macam-macam dah aku jumpa . Tak sampai hati nak kata apa-apa . Sebab DS jugak aku cari bila dompet dah kempis .

Ketiga , batch unity . Selama aku sekolah sebelum ni tak pernah pulak kisah pasal nak unite dengan batch sendiri . Masing-masing buat hal sendiri . Kadang-kadang gaduh sesama sendiri tak bertegur sampai habis sekolah . Maklum laa budak ramai , susah nak jumpa waktu rehat tu . Tapi bila kat asrama , lain . Batch mesti unite . Kalau tak susah . Batch sendiri jatuh , batch lain senang nak pijak . Sebab tu agaknya setiap batch mesti ada nama batch , presiden and vice president dan selalu sokong sesama sendiri walaupun tak suka mana pon .

Keempat , seniority . Ya Allah , sorry to say . Aku memang sokong seratus peratus kalau setiap sekolah berasrama ada seniority . Bukan nak kata apa laa , tapi kalau seniority tak ada . Junior macam gila pijak senior . Tak fikir hati , perasaan , perut , limpa and semuanya pasal senior . Kitorang banyak bagi muka sebab masing-masing tak biasa dengan suasana asrama . Tak reti nak bersenior-junior ni . Hasilnya , kasut pinjam tak cakap , makan minum pakai ambik , bahasa kesat kurang ajar , shower dah cupp pon pakai masuk , dah langgar jeling orang , potong barisan , mengadu kat mak bila marah , mengelat tugas-tugas yang wajib and banyak lagi yang tak mampu disebutkan . Tak tahu nak buat apa . Tak tahu nak cakap apa . Tegur dah , nasihat dah , marah pon dah . Hadap je laa .

Kelima , persaingan . Jelas laa kalau masuk sekolah budak pandai persaingan dalam semua aspek tu bertambah . Pelajaran , memang menangis kalau pointer rendah . Rasa macam tak berguna , macam bodoh je kat situ . Semua orang akan rasa . Tak boleh nak elak . Kokurikulum , cemburunya laa tengok kawan-kawan yang asyik keluar sebab aktiviti atau pertandingan . Kita ni tak tau laa apa sebenarnya kebolehan yang ada ni , hasilnya tak ada sesiapa nak ambik wakil maktab . Sukan tak suka , public speaking segan , robotik tak pandai , designing tak kreatif pulak . Entah laa . Nak mandi pon satu persaingan ye . Siapa cepat tak payah berebut . Macam-macam ..

Ringkasannya , aku terima seadanya . Aku terima sebab aku mampu . Aku terima sebab aku nak cuba . Semua ni mengajar aku . Semua ni buat aku tahu . Semoga aku lebih matang . Semoga lebih rasional tahun-tahun seterusnya .

Doakan aku ^^

~Wassalam , xoxo